сряда, 21 януари 2015 г.

Пътят към нулевите отпадъци - мисия възможна и в България

Чудили ли сте се какво е боклукът и как да се може да се отървем от него?

Съвременното общество образува все повече отпадъци. На моменти имаме усещането, че те са станали измерител на благоденствието на обществото. А всъщност се натрупват в сметища и водоеми, заемат всяко свободно пространство – дерета, пътища, покрайнините на градовете, изместват всичко и всеки.

Невидими за окото, те са във въздуха в резултат от изгарянето на отпадъци, във водата, просмукани от сметищата, и дори в орбита около Земята - остатъци от стари космически съоръжения.

Нулеви отпадъци е мечта, идея, стратегия, практика. Участващите в международното движение, обединено около тази цел - общини, фирми, граждански организации и активни личности - не се примиряват със съществуващото положение и вярват, че решение има и то започва с всеки от нас. Основните инструменти са... двете ни ръце.

Най-важните опорни точки: ангажирани и информирани граждани, разделно събиране, икономически стимули за правилното поведение, отговорност на производителите за проектиране на по-добри продукти, участие на гражданските и академичните общности.

Една след друга все повече общности по цял свят тръгват по пътя към Нулеви отпадъци. Това може да се случи и тук, в България.

Как, кой, кога - за отговорите на тези въпроси, заповядайте на беседа за „Нулевите отпадъци“ в Essence Center  (ул. 6-ти септември 37) на 26 януари 2015 г. от 18:30 часа.


Събитието във Фейсбук

Няма коментари:

Публикуване на коментар