сряда, 16 март 2016 г.

Валентина Стоева: Децата не живеят в нашето детство, а в мечтите ни

Наградата „Бисерче вълшебно“ за четвърта поредна година дава възможността децата сами да изберат и наградят любимите си книги. Инициативата на фондация „Детски книги“ има за цел да превърне децата в читатели с мнение, които споделят радостта от четенето и препоръчват любимите си заглавия и автори.

Тази година „Бисерче вълшебно“ предлага на най-младите читатели уникалната възможност да станат посланици на любовта към четенето като част от кампанията Активни #бисерчета. За кампанията могат да научат повече на  19 март от 15:00 часа в Читалище.то, когато ще се проведе Литературната работилница Активни бисерчета 

По време на работилницата Вал Стоева и Лора Филипова от фондация „Детски книги“ ще покажат на децата как да станат лидери на мнение сред връстниците си, да разгърнат творческите си идеи и да съдействат за популяризирането на новите книги и четенето за удоволствие.

И понеже нямаме търпение до началото на работилницата, зададохме няколко въпроса на председателя на фондацията – Вал Стоева:

Как върви гласуването за наградите Бисерче вълшебно до момента?

Гласуването в четвъртото издание на Бисерче вълшебно върви изненадващо – обикновено децата започват да гласуват активно след средата на кампанията, но този път, още с отварянето на линиите, гласовете заваляха. Разбира се, до края остава близо месец и вярваме, че и онези, които по традиция по-трудно решават коя книга да подкрепят, ще дадат своите гласове.

Разкажи ни за новостите около наградата през тази година защо откриването беше в Попово, къде ще бъде закриването? Колко активни са Активните #бисерчета?

Тази година новостите около кампанията са няколко: открихме линиите за гласуване в Попово. Ще закрием кампанията с детски книжен празник в Силистра. Същевременно стартирахме посланическата кампания Активните бисерчета и имаме рекорден брой номинирани заглавия. Проектът ни също така е подкрепен за пръв път и от програма Култура на Столична община за 2016 г.

Защо открихме линиите в Попово? При обработката на резултатите от Бисерче вълшебно 2015, установихме, че училищната библиотека в това малко градче е успяла да разпространи идеята за наградата толкова добре, че 50% от децата от училището са дали своя вот за любима книга. И не само това, ами читателите се наредиха на трето място по брой гласували деца от страната. Стори ни се страхотно училище, библиотека, родители и деца да работят съвместно и много успешно. И тъй като училищните библиотеки са важни за образованието и насърчаване на четенето, взехме решение: оттук нататък ще откриваме кампаниите там, където училищните библиотеки са активни.

Детският ни книжен празник пък ще бъде в Силистра и решението отново е провокирано от работата на библиотека – този път регионална. РБ Партений Павлович си сътрудничи много активно с училищата в града и във всички кампании на фондация Детски книги силистренските деца са на предни позиции по брой участници. Като благодарност за техните усилия и ентусиазъм, ще отбележим края на Бисерче вълшебно 2016 с щуро книжно парти на 26 април именно в дунавския град.

Посланическата ни кампания Активните бисерчета пък цели да покаже, че децата са истинските лидери на мнение сред връстниците си. Те наистина кипят от идеи и са способни много по-добре от нас, възрастните, да покажат, че четенето си струва. Затова решихме да им дадем свобода да се изявят. В сайта www.biserche.com публикуваме някои от идеите и развитието на кампанията, но очакваме още изненади.

Мит ли е, че децата не четат?

Мит е. Децата искат да четат, но не по задължение и натрапени от възрастните книги. Когато уважаваме тяхното мнение и право на избор, тогава нещата се случват.

Много е важно самите ние да си даваме сметка, че децата не живеят в нашето детство, а в мечтите ни. Книгите са изправени пред предизвикателството да се конкурират с останалите медии (телевизия, компютърни игри, филми и т.н.) и ако не позволим на младите да се докоснат до четивата, способни да ги убедят, че ще са им потребни, че ще им дадат отговори на въпросите или пък поводи за развлечение, четенето няма да има голям успех. 

А нека не забравяме, че и личният пример на всеки възрастен е важен. Ако ние самите не уважаваме книгите, не ги четем и не споделяме впечатленията си от тях, как очакваме децата да го правят?

Кое е най-голямото предизвикателство в работата на „Детски книги“?

Хмм, най-голямото предизвикателство при насърчаване на четенето сред децата са... възрастните. Не се шегувам! Има два типа възрастни, с които често се сблъскваме: едни, които изобщо не се интересуват от книгите и други, които четат много и не се доверяват на никого другиго относно четивата на децата им. 

На първите е трудно да обясниш, че четенето е основен фактор за добра грамотност и че инвестицията в книги се отплаща многократно. Вторите е трудно да убедиш, че ролята на детските книги не е да наставляват отрочетата им, а да дават отговори на въпросите на децата и да обясняват света, в който живеем.

Разбира се, всеки има право да отглежда децата си по начин, който смята за правилен. Но за нас е важно да се знае, че философията на работа на фондация Детски книги се основава на принципите на уважение правото на избор на всяко дете и възможността то само да изгражда литературния си вкус. Нека не се лъжем – няма човек, който да се е родил с изграден усет към най-качествената литература. Този процес е дълъг и всъщност продължава цял живот. Умението за четене обаче се гради в най-ранните години от живота ни и то се изгражда с любов към четенето.

НЧ Читалище.то-2014 е партньор на наградата Бисерче вълшебно.


За повече информация за Литературна работилница Активни бисерчета следете фейсбук страницата на събитието и Читалище.то

Ще се радваме да заявите участието си на Eventbrite, за да предвидим достатъчно места за всички деца и да получавате известия за бъдещи интересни събития:

Няма коментари:

Публикуване на коментар