понеделник, 25 април 2016 г.

Над 200 книги тръгнаха от Читалище.то на пътешествие из София

Буккросинг инициативата "Пусни книга на свобода" превърна столицата и други градове в страната в открити библиотеки по случай Международния ден на книгата и авторското право 23 април. Тя се провежда за трета поредна година, а тази година Читалище.то се присъедини за първи път като организатор заедно със сайта "Аз чета".

В рамките на няколко седмици преди събитието успяхме да сформираме екип от страхотни доброволци благодарение на платформата TimeHeroes.org. Бяха проведени няколко срещи за запознаване с идеята на Буккросинг, разяснения относно предстоящата инициатива и обработка на книгите - регистриране на сайта bookcrossing.com и поставяне на обозначителни етикети.

Включиха се над 20 доброволци, като шестима от тях са ученици от 7 до 12 клас. Благодарение на техния ентусиазъм и енергия успяхме да "пуснем на свобода" над 200 книги, предоставени от издателства, сайта "Аз чета" и индивидуални дарители. Свободните книги тръгнаха на пътешествие из парковете и знаковите места на столицата в търсене на нови читатели.

Времето се оказа благосклонно към нашето буккросинг приключение и всички се забавляваха много. Някои нетърпеливи минувачи едвам изчакваха доброволците да отминат, за да се впуснат към оставените книги, а други ги взимаха в ръце само след уверението, че това е смисълът на инициативата.


Поради големия интерес към движението предстои създаване на клуб "Буккросинг" към НЧ "Читалище.то". В него ще се обменят интересни идеи за споделяне на книги, откриване на нови буккросинг зони и различни акции за популяризирането му у нас.

Благодарим на нашите доброволци Златина, Владо, Ваня, Калина, Катрин, Ива, Мики, Лора, Елена, Калина, Боряна, Ани, Зори, Евгения, Моника, Борис, Анита, Борислава, Валерия, Йоана, Венеция, Генадий и Михаела за това, че повярваха в нас и в нашата инициатива, отделиха от времето си и ни заредиха със своя ентусиазъм и креативност! 

Кампанията "Пусни книга на свобода за Деня на книгата" се проведе още в Русе, Видин, Пазарджик и Попово. Вижте най-интересните снимки от пътешествието на нашите книги в галерия 1 и галерия 2 на сайта "Аз чета"! Репортаж от акцията можете да видите тук.

 Подкрепиха ни издателствата: „Емас“, „Милениум“, “Обсидиан” , “Софтпрес”, „Orange Books“, „Гея-Либрис“, „България оджи“; нашите партньори TimeHeroes.org, Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Нов български университет, BH Cultural Center – Русе, РБ „Михалаки Георгиев“ – Видин, и медийните ни партньори сайтовете Peika.bg и Информационния портал на НПО в България.

Доброволческата мисия „Пусни книга на свобода“ се осъществи с подкрепата на Микрофонда към TimeHeroes.bg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар