Николай Стайков, Председател на Читалище.то и член на Настоятелството


Казвам се Николай Стайков. Роден съм през 1973 г. в Стара Загора, където съм завършил средно образование. Висшето си образование съм завършил в специалност "Бизнес администрация" в съвместна програма на британския University of Lincoln и Университета за национално и световно стопанство. 

Работил съм дълги години като икономически журналист и редактор във вестник "Капитал" - една позиция, която ми позволи да наблюдавам отблизо какво се случва в българската икономика и политика, както и да натрупам опит в управление на екипи, съдържание и проекти. 

Самостоятелно и в екип съм извършвал много журналистически разследвания и съм завършил първо ниво на обучител на разследващи журналисти. Занимавал съм се с изготвяне на класации на компании и съм редактирал постоянна рубрика за финансова грамотност заедно с много добър екип от специалисти по темата. След 2007 година напуснах журналистиката, което смятам за едно от най-мъдрите си лични решения с оглед на намаляващия пазар и навлизането на нови технологии и бизнес модели, които изменят фундаментално начина, по който работят традиционните медии. 

Занимавам се с няколко интернет-базирани проекта, най-важният от което е дигитална библиотека с архивни изображения (humanline.com), в която има регистрирани потребители от водещи световни университети и работи с международни компании в областта на визуалното съдържание като Media Storehouse и Amazon. Повече информация за проектите, с които се занимавам, може да се види на fwdventures.net.

Помагам и на съпругата си Владислава за нейното училище за дизайн и творчество, но напоследък имам все по-малко време за това. Обичам да пътувам и да събирам полезни и безполезни антики. Обичам и да чета, особено списания с дълги текстове и малко илюстрации, но ми се иска да имам повече време за това. 

От юни миналата година съм в активното ядро на протеста срещу правителството на Пламен Орешарски и съм координатор на сайта noresharski.com, който се поддържа от доброволци с медиен, IT и юридически опит и стана особено известен със своите разследвания относно Делян Пеевски, Николай Бареков и партия "Атака". Смея да се похваля, че като представител на сайта имам повече цитати и споменавания във водещи международни медии (над 30), отколкото самия "кръстник" на сайта и доскорошен премиер. 

В момента уча специализиран курс за икономически растеж и конкурентоспособност към Софийския университет (т.нар. Харвардска програма), защото смятам това за най-интересната част от икономиката и източник на отговори по въпроса "как да живеем по-добре". 

Ако имам повече време, ще задействам идеята за книга за модела "#Кой" и за историята на прапрадядо ми, който е бил двигател на строежа на църквата "Света Троица" в Стара Загора през 1863 година. 

Искам да направим Читалище.то място на срещи, дискусии, обучения и четене и инкубатор за позитивни промени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар