Милена Златарова, Член на Настоятелството на Читалище.то

Казвам се Милена Златарова, на 44 г., омъжена, с три деца. 

Завършила съм Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Работя като първа виола в Софийската филхармония. Книгите са втората ми страст след музиката. От десетина години се занимавам активно с популяризиране на Буккросинг у нас – световно движение на пътуващите книги, насочено към насърчаване на четенето. С подкрепата на екипа на сайтовете „Аз чета“ и „Детски книги“, в които съм редактор, осъществихме няколко успешни буккросинг акции. Убедена съм, че книгите трябва да присъстват динамично в ежедневния живот, а не да бъдат „затваряни“ само на определени статични места. 

Член съм на клуб „Пълна къща“ към Асоциация Родители и участвам в Управителния съвет на асоциацията. Интересувам се от проблемите на образованието и взаимоотношенията между семейството и училището.
До 2013 г. бях напълно аполитична и вниманието ми беше фокусирано най-вече върху семейството, личностното ми усъвършенстване и творческите постижения в музиката. Събитията след изборите през май 2013 ме накараха да осъзная, че много неща, които касаят пряко всеки човек, неговата личност и реализацията му в живота, включително и възпитанието на децата му, зависят от обществената среда, в която живее. И тази среда ще продължава да бъде неблагоприятна, докато не се ангажираме активно с промяната й. 

Протестите срещу правителството на Орешарски възвърнаха вярата ми, че гражданско общество е възможно и у нас, че не сме загубили способността си да създаваме общности. У мен се зароди желание да вложа освободената гражданска енергия в изграждането на нещо ново, което ще промени нагласата и мисленето на хората през следващите месеци, години, десетилетия.
Вярвам, че едно начинание се развива успешно, когато основната тухла е здрава и стабилна. В Инициативния комитет по учредяването на Читалище.то срещнах хора, с които споделяме близки идеали и възгледи за бъдещето на България, изключително мотивирани да отделят време и труд, за да се случи новото българско Възраждане. За мен е чест да работя с тях. 

С ангажимента ми към тази прекрасна идея се осъществява и една семейна приемственост с делото на майка ми, която беше дългогодишен преподавател по българска литература, автор на редица учебници и неуморен радетел за иновации в методологията на преподаване.
Основните ми приоритети като член на Настоятелството ще бъдат в сферата на културната дейност и работата с деца. Виждам Читалище.то не просто като място, на което ще се случват различни събития, но и като продуцент на собствени творчески проекти. Това би било сериозна стъпка към изваждане на културата от унизителното положение на вечно просеща и подритвана и възстановяване на полагаемото й почетно място в ценностната система на обществото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар