понеделник, 16 февруари 2015 г.

Започна гласуването за наградата за детска книга "Бисерче вълшебно"

На 5 февруари тази година бе даден стартът на третото издание на наградата "Бисерче вълшебно" за най-добра детска книга, избрана от самите деца. Наградата е учредена през 2013 г. от фондация "Детски книги". За втора поредна година тя се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, президент на Република България.

НЧ "Читалище.то - 2014"  е  партньор на "Бисерче вълшебно" заедно с други читалища и библиотеки в страната.

Номинираните заглавия са разпределени в три категории, съобразени с възрастта на читателите: 6-8г., 9-11г. и 12-15г. Следвайки световните тенденции в детско-юношеската литература, за първи път се въвежда нова категория за интерактивни и мултимедийни книги, съдържащи мултимедийни приложения и/или обогатена електронна функционалност към литературния текст.

„Тази година номинираните заглавия са общо 91: 88 в трите възрастови категории и 3 – в категория „Иноватори”. Радващ за нас е фактът, че книгите на българските автори са над 25. За сравнение, в първото издание на наградата през 2013 година те бяха едва 5”, споделя Валентина Стоева, председател на Съвета на Фондация „Детски книги”.
Спонсор на наградата е телевизия Da Vinci Learning, а партньори са сайтът „Аз чета”, Асоциация „Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична бибиотека, Асоциация „Родители”, Национална мрежа за децата, Чешки център в София и редица библиотеки и читалища от цялата страна.

Подробности за номинираните заглавия и правилата на гласуване, както и помощни материали за учители и библиотекари можете да намерите на уеб сайта на наградата

Няма коментари:

Публикуване на коментар