понеделник, 15 февруари 2016 г.

„Група за взаимна подкрепа“ и възможният път на промяната

Елена Виделова и Хелиана Велинова –  дамите, които стоят зад първата „Група за взаимна подкрепа“, имат богат опит с разнообразни групи, тренинги и семинари, които досега са били свързани основно с бизнес обучения.

Групата за взаимопомощ е идея, която цели да докосне човека, да се свърже с него и да му даде пространство, където да сподели своите мисли; пространство, където всеки ще бъде много специален и чут. Защото да си заобиколен от хора със сходни проблеми е възможност да се огледаш в няколко огледала, да чуеш други истории и начини за справяне.

Хелиана Велинова е журналист и обучител с дългогодишен опит в сферата на младежките и бизнес обучения. Вярва в силата на споделянето и възможността да преодоляваме всичко заедно.

Елена Виделова е създател  и администратор на блога „Живей съзнателно!”, както и на сайта zalubovta.com. Последните няколко години се занимава предимно с онлайн психологическо консултиране; използва психодрама в работата.
Зададохме й няколко въпроса, свързани с работата й и с нейните очаквания за първата среща на „Група за взаимна помощ“:

Разкажи ни повече за „Живей съзнателно”?
Живей съзнателно” е блог за психологическо консултиране, който създадох през  2010 г. Публикувала съм  над 250 статии, свързани с човешките взаимоотношения, партньорства, връзки, семейство. Неща, които мен самата също ме вълнуват като емоции, чувства, усещания, търсения и въпроси.
В работата си с хора всеки ден виждам колко рядко ние говорим и споделяме нещата, които всъщност най-много ни вълнуват или ни боли от тях.

Защо да споделяме е толкова важно, но същевременно и толкова трудно?
Защото никой не ни е учил как да споделяме, не ни е показвал как да споделяме. Или имаме изключително неприятен опит с това. 

Колко е важно да се храним здравословно?
Това да се храним здравословно е важно и всички знаем, че е така.  В „Групата за взаимна подкрепа“ ще се опитаме да погледнем извън самото хранене, то е следствието от нещо.

Защо не бива да се оставяме по течението на ежедневието?
Не бива, но всички го правим… Явно течението е много силно и ни отнася.  Има брегове и пристанища и това ще се опитаме да покажем на срещата на 22-и.

Има ли общовалидни тактика за справяне с проблемите, или всяко решение е индивидуално?
Разбира се, че всеки сам намира кое е добре за него и кое не. Групата за взаимопомощ дава възможност за избор. Когато си сам, знаеш само твоето, сега можеш да чуеш гласа и на някой друг. Дали ще го използваш, или не - това въпрос на личен избор.

Какво е психодрама?
Психодрама е част от нещата, които ще се опитаме да предложим в това пространство, за което говорих. Това е метод, който позволява комбинираме говоренето и играта, за да изразим себе си. Психодрамата ползва и цени спонтанността и креативността на участниците в процеса на промяна. 

Може да се включите в първата "Група за взаимна подкрепа" на 22 февруари от 19:00 часа в Читалище.то. За повече информация следете събитието във Фейсбук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар