вторник, 5 април 2016 г.

Читалище.то обявява конкурс за детска рисунка, посветен на Буккросинг


Милен Николов - II награда на конкурса "Книги-пътешественици" 2015
За втора поредна година НЧ "Читалище.то" заедно със сайта "Аз чета" организират конкурс за детска рисунка "Книги-пътешественици", посветен на Международния ден на "пътуващите книги" (Буккросинг) 23 април.  

Буккросинг“ се нарича практиката да се оставят книги на публични места, за да бъдат намерени от други хора, които на свой ред да ги „освободят“, след като ги прочетат. По този начин книгите стават истински пътешественици, като се придвижват на различни места, сменят градове, понякога дори прекосяват граници. Движението им може да се проследи чрез уникалните номера, които получават на сайта bookcrossing.com. Инициативата има за цел да провокира по нестандартен и забавен начин интерес към книгите и четенето и да покаже книгите и споделянето като естествена част от начина ни на живот.

В първото издание на конкурса през 2015г. участваха повече от 200 деца от цяла България. "Книги-пътешественици" не само провокира въображението и творческото вдъхновение на децата, но и ги запознава с Буккросинг като забавен начин за споделяне на книгите и насърчаване на четенето.

Партньори на конкурса са фондация „Детски книги“ и Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Медиен партньор е сайтът Peika.bg

Условия на конкурса

Тема: „Книги-пътешественици“

Възраст на участниците: в конкурса могат да участват деца от 1 до 4 клас.

Материали: без ограничения за материалите, инструментите или техниката на рисуване. Желателно е рисунките да са цветни.

Категории:  могат да се изпращат и рисунки, създадени чрез дигитални инструменти. Те ще бъдат оценявани в отделна категория "Дигитална рисунка".

Размер: приемат се творби в размер А4 и размер А3.

Брой картини: всяко дете може да участва с една рисунка

Краен срок за изпращане на рисунките– 25 април, понеделник  (важи датата на пощенското клеймо)

Адрес за изпращане на рисунките: НЧ "Читалище.то-2014", ул. Лавеле 11, Десислава Христова (за конкурса), гр. София. Препоръчваме да изпращате рисунките с обратна разписка, за да сте сигурни, че сме ги получили.

Имейл за дигитални рисунки: bookcrossing [at} azcheta.com

Критерии за оценяване: рисунките ще бъдат оценявани за интересно и оригинално предаване на темата, основни умения за рисуване.
Начин на оценяване: жури от представители на организаторите и издателствата – спонсори на наградите.

Лични данни: на гърба на рисунката трябва да бъдат изписани следните данни:
– име, презиме и фамилия на детето; възраст; в кой клас учи; имейл и телефон за връзка с родител; пощенски адрес; заглавие на рисунката

Награди: книги, осигурени от издателствата Фют, Софтпрес, Емас и Бяла лодка.

Допълнителни условия:
С участието в конкурса се съгласявате, че  НЧ "Читалище.то" и сайтът “Аз чета” могат да използва получените рисунки с нестопанска цел за популяризиране на идеята на Буккросинг.

РИСУНКИ НЕ СЕ ВРЪЩАТ!

Журито си запазва правото да не оценява рисунки, които не са по зададената тема.
Решенията на журито са финални и окончателни. В случай, че журито не може да се свърже с някого от наградените участници, си запазва правото да даде награда на друг участник. 

В публикацията е използвана снимка на рисунката на Милен Николов, носител на II награда на конкурса "Книги-пътешественици" - 2015. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар