петък, 15 април 2016 г.

Медиите и предизвикателствата на новото поколение

В третото от поредицата събития, посветени на медийната грамотност, насочихме фокуса на дискусията към дигиталното поколение и подходите, чрез които можем да го ангажираме със съществено съдържание.

Гости на Читалище.то бяха PR експертът Мила Кръстева (Head of Digital Strategies & Analytics, United Partners) и Николай Николов, съосновател на проекта Banitza и продуцент AJ+.

Те споделиха опита и виждането си по темите за новите потребители, техните приоритети и нагласи, които променят начините на поднасяне на информация, за новите технологии, които са неотделима част от този процес, за новите медии и как да открием качеството сред потока на информация.

Модераторът на срещата Деси Христова насочи вниманието към поколението на днешните тийнейджъри, т. нар. поколение Z, които са различни от своите родители - не като синоним на „лоши“, а с други умения и способности. Те имат друго възприятие за света, други амбиции и начин на възприемане на информацията. Задачата на обществото и медиите е важната информация да бъде поднесена по правилния начин, за да ангажира и отправя послания.

Тенденциите в световен мащаб, които достигат със закъснение у нас и леко се видоизменят в контекста на страната ни, са:
  • Нужда от различни, разнообразни мнения
  • Предпочитание към видео съдържанието
  • Разпространяване на информацията чрез „viral“ видеа
  • Автентични лидери на мнение
  • Високо качество на презентацията 

Противоречието в българската медийна среда е, че тя е по-скоро конвенционална и информацията, която представя, не достига до младото поколение, дори в повечето случаи го отблъсква. И когато говорим за незаинтересованост, неадекватност и безхаберие на младежите, които утре ще определят бъдещето на страната ни, трябва да се замислим какво им предлагаме днес и какви са възможностите им за избор. Това има значение не само за медийната среда, но и за това как ползваме технологиите в образователната сфера, гражданската активност и създаването на съдържание.

Може да видите и пълен запис на събитието на нашия youtube канал:



Няма коментари:

Публикуване на коментар