петък, 15 април 2016 г.

Да освободим книга в три стъпки и половина




По повод инициативата „Пусни книга на свобода за Деня на книгата“, с която ще отбележим Световния ден на книгата и авторското право – 23 април, ви представяме няколко съвета за лесно, забавно и сигурно "освобождаване" на книги.

В буккросинг приключението, което се организира за трета поредна година от сайта “Аз чета“, НЧ „Читалище.то“ и Буккросинг общността в България, ще се включат издателства, библиотеки и организации, доброволци и буккросъри, за да бъдат регистрирани и освободени над 300 заглавия. Присъединете се и вие! Ето как:

За да пуснеш книга да пътешества свободно по света, трябва да се придържаш към правилото на трите “R”
  • READ (прочети)
  • REGISTER (регистрирай)
  • RELEASE (освободи)
Ако обичаш да четеш и вярваш, че мисията на книгите не бива да се ограничава до една лична библиотека, буккросинг движението е твоето място. Философията на Буккросинг вижда истинския живот на книгите в това да бъдат четени, предавани от ръка на ръка, да имат своя история и съдба. Чрез оставянето им на произволни места се провокира една неочаквана и най-често вълнуваща среща между книгата и читателя.

Регистрирай книга!
За да регистрираш книга, трябва да имаш създаден профил в сайта www.bookcrossing.com. След няколко лесни стъпки ще получиш собствена „лавица“, където да добавяш заглавия. При регистрирането на нови книги те получават уникален буккросинг идентификационен номер (BCID). Това е „паспортът“, с който книгата може да започне своето пътешествие. Този номер прави възможно проследяването й.

Освободи книга!
След като си регистрирал книгата, трябва да запишеш нейния номер – обикновено на етикет, който залепиш на подходящо място (безплатни етикети на английски език можете да свалите оттук, а на български език- тук, тук и тук).

След това трябва да избереш най-подходящото място, на което да я освободиш. Обичайните места за „пускане в дивото“ са паркове, обществен транспорт, заведения. Избягвай да оставяш книги на летищата, особено в зоните с повишена сигурност.

Можеш да оставиш книгата и в някоя буккросинг зона. Това са обикновено (но не само!) заведения, които симпатизират на идеята и са отделили специално място за пътуващи книги. Предимствата: книгите са защитени от атмосферните условия, а вероятността да бъдат регистрирани – по-голяма.

Представяме ти и видео, което онагледява всички стъпки по освобождаването на книгите:



 Твоята книга вече тръгна на пътешествие. Сега остава само да проследиш нейния маршрут.

Кампанията на сайта "Аз чета" и НЧ "Читалище.то" се осъществява в партньорство с TimeHeroes.org, Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Нов български университет, BH Cultural Center – Русе, РБ „Михалаки Георгиев“ – Видин, ОУ „Л. Каравелов“ – Попово, издателствата Софтпрес, Емас, Обсидиан, Милениум, Orange Books. Медийни партньори – Peika.bg и Информационен портал на НПО в България. 

Проектът за доброволческа мисия „Пусни книга на свобода за Деня на книгата“ е подкрепен от Микрофонда на TimeHeroes.org.  

Снимката към публикацията е от първата акция "Пусни книга на свобода" през 2014.

Няма коментари:

Публикуване на коментар