сряда, 13 април 2016 г.

BookCrossing - точката, в която се срещат хората и книгите


 
Ако обичате да препоръчвате и споделяте вълшебството на чатенето и книгите, които са ви впечатлили, Буккросинг ви предлага възможността с няколко кликвания да станете част от вълнуващия свят на пътуващите книги.
 

За трета поредна година сайтът “Аз чета“, НЧ „Читалище.то“ и Буккросинг общността в България правят страната ни част от приключението #bookcrossing234 по повод Световния ден на книгата и авторското право – 23 април. В инициативата „Пусни книга на свобода за Деня на книгата“ ще се включат издателства, библиотеки и организации, доброволци и буккросъри, за да бъдат регистрирани и освободени над 300 заглавия.
 

Кампанията обещава да бъде мащабна, вдъхновяваща и забавна! За да „подгреем“ за 23-и, ви предлагаме кратка любопитна история на Буккросинг движението.

Буккросинг не е първата платформа за проследяване на предмети в Интернет. Предшестват я PhotoTag.com (проследяване на фотоапарати за еднократна употреба) и Where`s George (проследяване на доларови банкноти по серийния им номер). На кого му е хрумнало за първи път, че това може да се направи и с книги?

Рон Хорнбейкър, Брус Педерсън и Хедър Педерсън
Началото
Както всички знаем, най-ценното нещо са идеите и в частност – добрите идеи. През април 2001 г. американският програмист Рон Хорнбейкър и съпругата му Каори разглеждат с възхищение сайта на PhotoTag.com. Рон се замисля какво друго хората биха имали интерес да проследят. Отговорът му е – книги.

След проучване в Интернет се оказва, че никой все още не се е сетил за подобна възможност. Към 3 часа през нощта двамата са готови с името – Bookcrossing. Рон регистрира домейна, а Каори рисува логото на тичаща книга върху пътен знак. С подкрепата на партньорите Брус и Хедър Педерсън на 17 април 2001 г. се ражда сайтът www.bookcrossing.com.

Съчетанието на игровия елемент със силния емоционален заряд, който носят книгите, и способността им да създават връзки между хората води до подобно на взрив разрастване на буккросинг общността в световен мащаб само в рамките на няколко години.

Буккросинг се оказва от онези „заразни“ идеи, които се възприемат с ентусиазъм независимо от пола, възрастта, етническата принадлежност, професията или географското местонахождение.

Къде по света има Буккросинг?

Отговорът е: навсякъде. Иран, Литва, Мозамбик, Мексико, Бангладеш… Дори Северна Корея има двама регистрирани потребители!

Това са водещите 10 държави в света, където Буккросинг е най-разпространен:



По последни данни в Буккросинг движението  участват 1 593 001  буккросъри от 132 страни, които са регистрирали 11 404 637 книги. България до момента има 939 регистрирани потребители.

Правилото на Буккросинг: книги, книги и само книги!

Буккросинг ви дава пълна свобода да разменяте и освобождавате книги, да участвате в различни инициативи и предизвикателства, да обсъждате прочетеното, да създавате собствена библиотека в профила си.

Но има едно желязно правило: една книга = един BCID (буккросинг идентификационен номер). Ако искате да освободите няколко екземпляра от едно заглавие, трябва да регистрирате всеки един от тях поотделно. Това е така, защото всеки един от тези екземпляри има право на своя индивидуална и уникална съдба.

Важно: Слагайте етикети само на книги, които притежавате! Регистрирането на книги, заети от библиотеката, или взети назаем от приятели, не е правилно.

Какво още мога да правя на сайта на Bookcrossing.com?

Освен да проследявате книгите, регистрирани в Световната библиотека, можете:

– да организирате своята лавица (онлайн и офлайн)

– да създавате етикети по свой вкус за всичките си книги

– да ловувате книги в съседство или по света, като използваш страницата „Ловувай“

– да се включите във форумите за книги, автори и какво ли още не

– да откриете Официална Буккросинг Зона (OBCZ) в твоята библиотека, класна стая, офис или кафене

– да преглеждате записите на книгите, за да сверите читателските си предпочитания и да откриете страхотни заглавия

– да споделяте книги с други буккросъри, като участвате в книжни кръгове (bookrings) или проявите Доброволен акт на буккросърска щедрост (RABCK)

– да използвате опцията за картографиране, за да видите къде са били книгите ви

– да се запалите по тематични пускания на книги.


Харесайте фейсбук страницата на Буккросинг, на която ще споделяме актуални новини около събитието, а ако имате идеи как да го направим още по-интересно и забавно, не се колебайте да ни пишеш на пощата на Читалище.то!

Кампанията се осъществява в партньорство с TimeHeroes.org, Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Нов български университет, BH Cultural Center - Русе, РБ "Михалаки Георгиев" - Видин, ОУ "Л. Каравелов" - Попово, издателствата Софтпрес, Емас, Обсидиан, Милениум. Медийни партньори - Peika.bg и Информационен портал на НПО в България.

Проектът на НЧ "Читалище.то-2014" за доброволческа мисия "Пусни книга на свобода за Деня на книгата" е подкрепен от Микрофонда към TimeHeroes.org.

Няма коментари:

Публикуване на коментар