сряда, 13 април 2016 г.

Пусни книга на свобода в Деня на книгата - 23 април!


Какво би станало, ако книгите напуснат лавиците на библиотеките тръгнат сами на среща с нови читатели? Читалище.то и сайтът "Аз чета" ти предлагат да отбележиш по забавен и необичаен начин Световния ден на книгата - 23 април. Включи се в нашето буккросинг предизвикателство и превърни мястото, където живееш, в открита библиотека!

Буккросинг (Bookcrossing) представлява практика на оставяне на книги на публични места (пускане „в дивото“) и проследяване на техните пътешествия и хората, чийто живот са докоснали, чрез сайта Bookcrossing.com. Идеята възниква през март 2001 в САЩ. Буккросинг се прави от повече от 1 млн и половина буккросъри, които са регистрирали повече от 11 млн книги, пътуващи из 132 страни.
 
През 2014 и 2015 година регистрирахме общо над 800 книги, предоставени от различни издателства, и лични дарения. С помощта на доброволци и ентусиасти те бяха разпространени на знакови места в центъра на столицата, а благодарение на партньорски организации, читалища и регионални библиотеки инициативата се разпространява на все повече места в цяла България.

За да участваш, ти е необходим само Интернет достъп и книги, които искаш да споделиш. Посети сайта на bookcrossing.com и регистрирай книгите си. Всяка книга получава уникален номер, по който можеш да проследиш нейното пътуване. Напиши този номер върху специален етикет (можеш да изтеглиш етикети оттук - вариант1, вариант 2, вариант 3) и го сложи във всяка книга, за да се знае, че не е загубена.

На 23 април остави книгата на подходящо място - в парка, в градския транспорт, в любимото ти кафене, някоя буккросинг зона или къщичка за книги.Когато някой друг я намери и регистрира нейния номер, ще получиш веднага известие на твоя имейл и така ще знаеш, че книгата е намерила нов читател.

Можеш да се включиш още по следните начини:

– да помагаш в разнасянето и освобождаване на книгите на самия 23-и април;
– да разпространиш информация за нашата инициатива сред твоите приятели, граждански организации и сдружения, в които участваш;
– да споделиш материалите, свързани с акцията, на твоята уеб страница, блог и в социалните мрежи;
– да предоставиш място за пътуващите книги, като направиш буккросинг зона;

 
Харесай фейсбук страницата на Буккросинг, на която ще споделяме актуални новини около събитието, а ако имаш идеи как да го направим още по-интересно и забавно, не се колебай да ни пишеш на пощата на Читалище.то!

Кампанията се осъществява в партньорство с TimeHeroes.org, Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Нов български университет, BH Cultural Center - Русе, РБ "Михалаки Георгиев" - Видин, ОУ "Л. Каравелов" - Попово, издателствата Софтпрес, Емас, Обсидиан, Милениум. Медийни партньори - Peika.bg и Информационен портал на НПО в България. 

Проектът на НЧ "Читалище.то-2014" за доброволческа мисия "Пусни книга на свобода за Деня на книгата" е подкрепен от Микрофонда към TimeHeroes.org.


2 коментара:

  1. оферта заем между-специално,
    Здравейте Ние сме организация за подпомагане на хора, които се нуждаят, за да вземат пари назаем, за да се измъкнем от кризата, бързо económica.Una сериозна оферта в рамките на 72 часа. Cantidad.Si много от които се интересувате през 2000 г.? да? 100 милиона, с лихвен процент от 3% на година, въз основа на сумата на кредитите.
    свържете се с нас за повече información.Email: dalsivalouise@hotmail.com

    ОтговорИзтриване
  2. We Facilitate Bank Guarantee (BG) & Standby Letter of Credit (SBLC)
    Instrument Direct Mandate Provider of Fresh Cut Bank Instrument for
    Lease/Purchase such as BG, SBLC,LC,DLC.

    Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients
    and are 100% protected We are direct to a provider for BG /SBLC Issuance
    by HSBC London/Barclays London/Deutsche Bank Frankfurt. or any other AAA
    rated Bank in Europe, Middle East or USA.

    Our BG/SBLC Financing can help you get your project funded, loan
    financing by providing you with yearly renewable leased bank
    instruments. We work directly with issuing bank lease providers, For
    further details contact us with the below information. (WE MOVE FIRST)
    .
    Name: Global Capital Asset
    E-mail: globalcapitalasset73@gmail.com

    ОтговорИзтриване