сряда, 13 април 2016 г.

Пусни книга на свобода в Деня на книгата - 23 април!


Какво би станало, ако книгите напуснат лавиците на библиотеките тръгнат сами на среща с нови читатели? Читалище.то и сайтът "Аз чета" ти предлагат да отбележиш по забавен и необичаен начин Световния ден на книгата - 23 април. Включи се в нашето буккросинг предизвикателство и превърни мястото, където живееш, в открита библиотека!

Буккросинг (Bookcrossing) представлява практика на оставяне на книги на публични места (пускане „в дивото“) и проследяване на техните пътешествия и хората, чийто живот са докоснали, чрез сайта Bookcrossing.com. Идеята възниква през март 2001 в САЩ. Буккросинг се прави от повече от 1 млн и половина буккросъри, които са регистрирали повече от 11 млн книги, пътуващи из 132 страни.
 
През 2014 и 2015 година регистрирахме общо над 800 книги, предоставени от различни издателства, и лични дарения. С помощта на доброволци и ентусиасти те бяха разпространени на знакови места в центъра на столицата, а благодарение на партньорски организации, читалища и регионални библиотеки инициативата се разпространява на все повече места в цяла България.

За да участваш, ти е необходим само Интернет достъп и книги, които искаш да споделиш. Посети сайта на bookcrossing.com и регистрирай книгите си. Всяка книга получава уникален номер, по който можеш да проследиш нейното пътуване. Напиши този номер върху специален етикет (можеш да изтеглиш етикети оттук - вариант1, вариант 2, вариант 3) и го сложи във всяка книга, за да се знае, че не е загубена.

На 23 април остави книгата на подходящо място - в парка, в градския транспорт, в любимото ти кафене, някоя буккросинг зона или къщичка за книги.Когато някой друг я намери и регистрира нейния номер, ще получиш веднага известие на твоя имейл и така ще знаеш, че книгата е намерила нов читател.

Можеш да се включиш още по следните начини:

– да помагаш в разнасянето и освобождаване на книгите на самия 23-и април;
– да разпространиш информация за нашата инициатива сред твоите приятели, граждански организации и сдружения, в които участваш;
– да споделиш материалите, свързани с акцията, на твоята уеб страница, блог и в социалните мрежи;
– да предоставиш място за пътуващите книги, като направиш буккросинг зона;

 
Харесай фейсбук страницата на Буккросинг, на която ще споделяме актуални новини около събитието, а ако имаш идеи как да го направим още по-интересно и забавно, не се колебай да ни пишеш на пощата на Читалище.то!

Кампанията се осъществява в партньорство с TimeHeroes.org, Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Нов български университет, BH Cultural Center - Русе, РБ "Михалаки Георгиев" - Видин, ОУ "Л. Каравелов" - Попово, издателствата Софтпрес, Емас, Обсидиан, Милениум. Медийни партньори - Peika.bg и Информационен портал на НПО в България. 

Проектът на НЧ "Читалище.то-2014" за доброволческа мисия "Пусни книга на свобода за Деня на книгата" е подкрепен от Микрофонда към TimeHeroes.org.


1 коментар:

  1. оферта заем между-специално,
    Здравейте Ние сме организация за подпомагане на хора, които се нуждаят, за да вземат пари назаем, за да се измъкнем от кризата, бързо económica.Una сериозна оферта в рамките на 72 часа. Cantidad.Si много от които се интересувате през 2000 г.? да? 100 милиона, с лихвен процент от 3% на година, въз основа на сумата на кредитите.
    свържете се с нас за повече información.Email: dalsivalouise@hotmail.com

    ОтговорИзтриване