четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Колко хора са нужни, за да се сбъдне една мечта?

Снимка: Иво Мирчев



В последните няколко дни ви говорихме непрестанно за Роса Виктория Димитрова и ако сте присъствали на лекцията й във вторник вечерта, вече знаете защо я харесваме толкова много! Само две седмици след като учените официално потвърдиха съществуването на гравитационните вълни, клубът на Читалище.то на ул. Лавеле 11 едва успя да побере всички любители на науката, които нямаха търпение да узнаят повече подробности около голямата новина.

Убедихме се, че Роса е не само учен на много високо ниво, но и притежава дарбата да предаде знанията си по достъпен и интересен начин. Обаятелна и артистична, тя увлече публиката в едно магическо пътешествие, което ни разкри красотата на логиката на научните открития. Разбрахме защо е толкова важно експерименталното потвърждение на теориите и какви хоризонти се откриват пред познанията ни за Вселената.

Дори си „направихме“ сами черна дупка.

Слушателите бяха отлично подготвени по темата и нямаше начин лекцията да не премине в динамична и провокираща въображението дискусия. Въпросите се изсипваха един след друг и сякаш можеха да продължат до късно през нощта (не че това щеше да е проблем за Роса, която е свикнала да будува заради работата си!).

Сега обаче стигаме до най-вълнуващия момент от вечерта. Помните, че ви разказахме за мечтата на Роса – да замине на конференцията "Scientific Writing For Young Astronomers“ в Чили, за участие в която бе одобрена измежду няколко хиляди кандидатури от целия свят. Надявахме се лекцията в Читалище.то да бъде една стъпка напред към осъществяване на мечтаното пътуване, но резултатът надмина очакванията ни!

Благодарение на прекрасната публика бяха събрани 550 лева и 50 евро! Заедно с досега събраните от Роса средства и едно щедро дарение в края на вечерта, общата сума достигна 1500 лева, което е достатъчно, за да бъде закупен билет за най-скъпата част от пътуването – самолетен билет Испания-Чили-Испания. Необходими са още 681 лева за по-краткия полет до Испания, но след тази проява на съпричастност и подкрепа Роса е убедена, че ще успее „да изпревари следващото поскъпване на билетите“.

„Вие успяхте да се обедините за науката и за мен ще бъде чест да ви представя пред научния свят през април. Затова беше важен и личният ми контакт с вас, в който не сте просто сума, преведена по банков път. Всеки един от вас вече е част от моята история. Един ден, като направят филм по нея ще ви дам да изберете кой да изиграе вашата роля и търпеливо да седи на пода един час. - написа тя в емоционално обръщение към гостите на събитието“.

Роса Димитрова сподели още една причина – този път много лична, поради която пътуването до Чили е толкова важно за нея.

„Както може би е видно от името ми, то не е съвсем българско. Баща ми е чилиец. За съжаление, той не успя да дочака първото ми отиване там, но роднините ми все още са на тази Земя и ще мога да ги видя за първи път в живота си.
Досега не съм имала тази възможност, поради една или друга причина, но след като видях съобщението за конференцията, разбрах, че двете събития се съчетават прекрасно в пространство-времето и за мен това беше достатъчно, за да знам, че си заслужава всичките усилия, за да го направя“.

Тя призна, че досега не е обявявала публично този факт„за да не се получи сълзлива история, в която акцентът не пада върху науката“, но сега си позволява да го сподели като на приятели, а всеки един от присъстващите е вече неин приятел.

Ще запомним тази вълшебна вечер, в която заедно успяхме да помогнем на една благородна кауза. Ние продължаваме да следим отблизо успехите на Роса, а ако искате да я подкрепите и да получите картичка от Чили, тя ще се радва да й пишете на имейл адрес rosa.dimitrova@abv.bg.

За всички, които нямаха възможност да бъдат с нас, сме направили видеозапис на лекцията. Ще можете да го гледате в най-скоро време в YouTube канала на Читалище.то.





Няма коментари:

Публикуване на коментар