понеделник, 22 февруари 2016 г.

Историята на Роса Виктория Димитрова, или предизвикателството да си учен в България


Роса Виктория Димитрова не е просто учен, астрофизик, докторант към Институт по астрономия в Национална астрономическа обсерватория Рожен, БАН. В живота й нищо не „просто“, лесно или обичайно… Успяла е да сбъдне детските си копнежи и затова не ходи на работа пет дни в седмицата, а изживява мечтата си 24 часа в денонощието.

Спи през деня, гледа звездите през нощта, за да се опита да разбере малка част от тайните на Вселената и да направи света по-добро място за живеене. Условията за научна дейност, с които разполага, са мизерни… Но тя не се оплаква, защото трудностите правят победата още по-сладка.

В напрегнатия си график на научна работа и чести пътувания до Националната астрономическа обсерватория в Рожен, Роса намира време за нещо, което й носи много радост. Тя е главен инициатор на Астро ателие “Galaxy”, което предлага занимания по астрономия за деца и от месец ноември се провежда в Читалище.то.

Ателието не е просто полезно за развитието на интересите у децата (както казахме, при Роса нищо не е „просто“!). Прекараното време в разговори за съзвездията, физиката, Вселената и всичко останало, е интересно и забавно.

„Децата научават факти за заобикалящата ги Вселена на техния език. Много често майсторим неща и така чрез игра те запомнят наученото. На мен, разбира се, заниманията с деца ми носят щастие. Това са и редките моменти, заради които мога да се събудя рано сутрин без да мрънкам“, споделя Роса Димитрова.

Един от последните големи успехи на Роса е избирането й за участие в конференцията "Scientific Writing For Young Astronomers", която се провежда за четвърти път от 2008 година насам, като един от организаторите е престижното списание "Astronomy & Astrophysics" в Чили. По време на "Scientific Writing For Young Astronomers" всеки млад астроном ще има възможност да получи персонални насоки как да представя науката, с която се занимава, в научни статии и в различни научни форуми.

Ето какво разказва самата Роса за предстоящата конференция:
„На такъв тип конференции младите учени развиват контакти с водещи изследователи от своята област и имат възможност значително да напреднат с научната си реализация след това. Вниманието е персонално, според нуждите на конкретния участник и затова подборът е много строг. Тази година кандидатурите са сведени от няколко хиляди до само 40, като аз имам щастието да съм първият човек от България, който е избран да участва и да представи научните си достижения, получени с телескопите на Националната астрономическа обсерватория Рожен.“
За съжаление, организаторите осигуряват само безплатно настаняване в хотел и храна, а транспортните разходи са за сметка на участниците. Сумата за двупосочен билет до Чили е непосилна за младия учен. До края на февруари тя трябва да събере 2000 лв. и се надява да успее с помощта на хората, които биха подкрепили нейната научна кауза.

Роса държи на личния контакт и би желала да отговори персонално на всеки един дарител. Можете да й пишете на имейл rosa.dimitrova@abv.bg, а на 23 февруари ще имате възможност да се запознаете лично с нея в Читалище.то, където тя ще изнесе лекция на тема „100 години гравитационни вълни“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар