петък, 5 февруари 2016 г.

Вече знаем как да водим борба с троловете


Какво е трол? Палав горски дух от митологията? Не и когато става дума за тролове в интернет...

Ако сте ставали жертва на тролене или дори не сте си давали сметка, че има нещо гнило, лекцията на Константин Павлов-Комитата в Читалище.то във вторник имаше за цел точно това - да насочи вниманието към замърсяването на интернет пространството, за да си дадем ясна сметка за две неща: 1) какво правим ние сред безкрайния поток на информация и 2) какво правят спрямо нас.

„Тролология: обезпаразитяване на интернет медиите“ беше едно от най-полезните и интересни събития, на които съм присъствала. И доказателство за това е големият брой хора, които дойдоха да чуят Комитата, да зададат въпросите си и да споделят своя опит. (Читалището.то се пукаше по шевовете и най-голямата дилема на вечерта беше дали лекцията да бъде изнесена отвън, пред Кафе.то)

Едва ли е нужно да казвам, че Комитата е колоритен оратор, който увлича слушателите си, но темата му никак не беше лека. Той изложи един изключително актуален, но силно подценяван проблем - стремглавото развитие на интернет троловете, говори за техники за справянето с тях и сподели своите прогнози и личен опит.

Сигурно всички сме чели неприятни, неграмотни, заядливи и откровено гнусни коментари в интернет медиите. Може би сме си мислели, че тези, които ги пишат, са невъзпитани, нещастни хора, които търсят внимание… но това е само част от истината.

Троленето е по-голям проблем отколкото се осъзнава от мнозинството, защото то измества вниманието от важните теми, замърсява онлайн средата и до голяма степен компрометира свободата на словото. Чувствителността по темата сякаш е изкуствено занижена, а лекцията на Комитата е път към насочване към големия проблем. Затова изключително се радвам, че бях част от началото на цикъла от лекции за Медийна грамотност, който Читалище.то организира.

И докато изчакваме интернет културата на българина да се повиши и правим първите стъпки към промяната, не забравяйте, че пътят ви в интернет е осеян с тролове. Когато срещнете “антисоциални, свадливи и слабоумни създания, които тормозят пътниците“, не им давайте храна!

Вижте и презентацията на Комитата от събитието:


Няма коментари:

Публикуване на коментар