петък, 3 юни 2016 г.

Мариета Радулова: "Родителите са отговорни да научат децата си на умения в онлайн общуването"

Мариета Радулова е психолог в Асоциация Родители и експерт към Националния център за безопасен интернет. Занимава се с консултиране и анализ на сигналите, постъпващи на консултативната линия, както и с разработване на методология за обучения и съдържание за образователни материали и ресурси, свързани с безопасната употреба на интернет. Зададохме й няколко въпроса преди срещата-разговор в Читалище.то.

Какво те насочи към работата в Центъра за безопасен Интернет?
Част съм от Консултативната линия към Център за безопасен интернет още от създаването й преди 6 години. Тогава разбрахме, че има голяма нужда от такова място, където деца, родители, учители и други професионалисти да могат да получат отговори на всякакви въпроси, свързани с онлайн безопасността на децата, с рисковете и отговорното поведение в интернет.

Коя е най-често срещаната заблуда сред родителите по отношение на онлайн безопасността на децата?
Една от най-често срещаните заблуди е тази, че децата „могат и знаят“ повече за интернет пространството, знаят как „да се оправят“. Родителите се чувстват по-скоро неудобно пред тях и се оказват неподготвени да водят такива разговори.

Децата наистина имат добри технически умения и се справят добре с всякакви дигитални устройства от ранна възраст. Те започват да ползват от много малки Интернет и развиват умения за ориентиране в Мрежата, ползване на различни сайтове, социални мрежи, приложения.

От друга страна, обаче, трябва да отчитаме факта, че те все още нямат добре развити социални умения. Необходимо е родителите да им помагат именно за развиване на тези умения – как да се държат с други потребители в мрежата, какви са нормите и правилата за безопасно общуване. Така, както родителите учат децата на етикет в обществото, така са отговорни да ги учат и на „нетикет“ в онлайн общуването.

Друга често срещана заблуда е, че децата са в „безопасност“, когато са си в стаята пред компютъра или със смартфона. Да, те са във физическа безопасност, но мрежата също крие рискове. Ако децата не знаят как да ги управляват и как да се предпазват от тях, тези рискове могат да се превърнат в реална опасност. Дори да са си в стаята, децата могат да станат лесна жертва на измама, онлайн тормоз или дори на злоупотреба от страна на педофили чрез уеб камера или изпращане на снимки.

Още една голяма заблуда е, че най-голямата опасност за децата онлайн идва от общуването с непознати. Практиката на нашия център и на другите центрове за безопасен интернет по света показва, че в действителност най-голямата опасност идва от познати – най-вече онлайн тормоз между връстници. А какво представлява онлайн тормозът и как да се реагира в определени случаи, ще разберете на срещата в Читалище.то на 8-ми юни.

 Разкажи ни повече за интересните събития, които организира Центърът за безопасен Интернет.
Традиционно Центърът за безопасен интернет организира представяния и „Мобилна клиника „Доктор Охзаби!“ на открито в парковете на София, както и при покана на различни събития.

"Клиниката" е място да проверите дали Вашето дете ползва устройството си по безопасен начин, като ние задаваме определени въпроси за настройките на устройството и обсъждаме безопасната употреба на интернет.

Също така екипът на Центъра се отзовава на покани за открити уроци с ученици от 5 до 7 клас – обсъждаме с децата онлайн рисковете, как да се предпазват и към кого да се обърнат при проблем. Гостуваме на училища от цяла България.
Предлагаме и различни видове обучения за деца, младежи, учители и други професионалисти - психолози, полицейски служители, социални работници.

Какви дигитални устройства ползват твоите деца и успешно ли  прилагаш    професионалния си опит у дома?
Като повечето семейства ползваме основния набор от устройства. Относно опита – определено обръщам много внимание на това какво прави в интернет големият ми син и често пъти заедно сядаме и сърфираме – показвам му определени програми и сайтове, насочвам го към места с образователна стойност, или просто си разглеждаме снимки заедно. Разказвала съм му много неща относно рисковете и общуването в интернет, показвала съм му различни форуми, които ползвам и възможностите на социалните мрежи. Все още предпочита заниманията без компютър, няма профил във Фейсбук (той е на 10 години) и не е особено привързан към телефона си, което ме радва.

При малкия ми син, който е на 4 години, ограничавам ползването на компютъра до гледане на филмчета и рисуване, при това го ползва сравнително за кратко. Той обича игрите и няма необходимост от онлайн забавления, може би за това допринася и фактът, че винаги сме били против ползването на таблет или телефон като „залъгалка“.

Най-голямото ти удовлетворение като част от екипа на Националния център за безопасен Интернет?
Най-голямото удовлетворение е да усетя, че съм успяла да помогна на дете или родител да разреши даден проблем; също и когато виждам при посещенията ми в училищата колко любознателни и готови да се учат са децата.

На 8 юни ще имате възможност лично да се срещнете с Мариета в Читалище.то и да получите изчерпателна информация по въпросите, свързани с поведението на децата в Интернет и произтичащите от това рискове. Срещата ще се проведе в група до 25 души. Желателно е да направите предварителна безплатна регистрация за събитието.



Няма коментари:

Публикуване на коментар